Home » Zsindely felrakási útmutató

Zsindelyfelrakási útmutató

 

Cégünk által forgalmazott zsindelyeknél kizárólag gyártási hiba esetén érvényesül a gyártó cég által vállalt garancia. A jótállás speciális adatokat és korlátozásokat tartalmaz. Abban az esetben  ha a felhasználó nem követi a csomagoláson  feltüntetett leírást és ebből adódóan károkat okoz a zsindelyen, a CERTAINTEED garancia elvész.

Az alábbiakban szemléltetjük a zsindely helyes  felrakását  lépésről lépésre.

Szögelés

A felrakásnál zsindelytípustól függően 4-6 db szög szükséges laponként (A zsindelyt szögelni kell minden bevágásnál, illetve a szélein.). A  szögeket  20-22 mm-re (téglányalapú zsindelyek esetén) kell elhelyezni a bevágás végétől mérve. Minden szöget egyenesen kell beütni, a zsindelyt nem szabad megsérteni. Ne rakjon szöget a ragasztó csíkra!

Figyelem! Befejezett tetőn a szögek nem használhatóak. Amennyiben a fedél 20 mm, vagy ettől vastagabb, a szögeket legalább 20 mm mélyen be kell ütni.

Fedés, borítás

Ezeket a zsindelyeket csak a következő fedelekre használhatjuk:

 • legalább 9,5 mm vastagságú funér
 • legalább 11 mm vastagságú, nem lemezelt (pl.: OSB)
 •  legalább 25 mm vastagságú, de 152 mm-nél nem szélesebb fa

A  borításnak egyenletesnek, tisztának kell lennie!

Lejtés

 • 0°-tól 9,5°-ig nem használható zsindely
 • 9,5°-tól 18,5°-ig alacsony
 • 18,5°-tól 60°-ig szabályos
 • 60°-tól 90°-ig meredek

Alátétlemez

Szabvány  vagy meredek lejtésű fedeleken a zsindely alátétlemez ajánlott!

Alacsony lejtésű tetőknél az egész tető felületén vastag alátétlemezt kell alkalmazni! Érdemes vastagabb alátétlemezt alkalmazni ereszek és vápák mentén a jéglerakódás miatt. Az alátéteket csak egyenletesen, gyűrődésmentesen szabad lerakni.

(Érdemes rozsdamentes anyagból készült eresz-, illetve oromszegélyeket beszerezni.) Elsőként az ereszt rakjuk fel, majd az alátétlemezt, és végül a lejtést állítjuk be.

Standard felrakási mód (a gyártó által ajánlott)

Előkészítés: Helyezze fel az ereszszegélyeket és az alátétlemezt. Javasoljuk, hogy rakjon fel egy lap zsindelyt alátétként. (Tűzvédelmi szabályozások ezt meg is követelhetik!) Egyenletesen és gyűrődésmentesen helyezze fel. Vízszintesen és függőlegesen is húzzon krétavonalakat 125 mm-ként minden zsindelylapon, hogy a zsindely egyenesen és megfelelően legyen felrakva.

Kezdő lépések:

 1. Helyezzünk fel egy levél zsindelyt, és távolítsuk el a zsindelyfüleket (ne vágjuk le a ragasztó csíkot!). Fontos! A kezdő levél szigetelése a lehető legközelebb kell, hogy essen az ereszszegélyekhez.
 2. Vágjunk le 150 mm-t az első felhelyezendő zsindelylap hosszából, és rakjuk fel a tető bal alsó sarkába. (A felrakást mindig a bal alsó sarokban kezdjük el!) Figyeljünk, hogy a zsindely 12,5 mm-re lógjon ki mind az éleknél és az eresznél abban az esetben, ha ereszszegélyt is használunk. Abban az esetben, ha nem használunk ereszszegélyt, 19 mm-t hagyjunk kilógni.
 3. Folytassa teljes zsindelylapokkal az eresz mentén.

Első lépés:

Helyezzünk el egy teljes zsindelylapot a tető bal alsó sarkában. Úgy helyezzük el, hogy a zsindelyfülek lefedjék a kezdő levél zsindelyt. Ezáltal a szigetelés a kezdő soron odaragad az első sor  rögzítő  csíkjához, így nagyobb szél esetén nem fog felemelkedni.

 

2-6. lépések:

 1. Vágjunk le 150 mm-t a zsindelylap bal oldaláról és helyezzük 750 mm-rel arrébb és az első sor zsindely fölé, egyvonalban a kezdő levél bal szélével. Hagyjuk lefedve 125 mm-t az első sor zsindelyből.
 2. Vágjunk le 305 mm-t a harmadik sor, 455 mm-t a negyedik sor, 610 mm-t az ötödik sor és 750 mm-t a hatodik sor kezdő zsindelylapjából. Mindegyiket a bal szélen rögzítse egyvonalban az előző sorral.
 3. Rögzítse a teljes zsindelylapokat egymás után a rögzített sorokban.

Befejező lépések:

Ahogy felfelé halad a tetőn, kövesse a fentebb leírt mintát a további zsindelylapok elhelyezésére. A sorokat teljes zsindelylapokkal fejezze be az eresztől felfelé haladva.

Tető élek, tető gerincek

Rakjuk fel a zsindelyt a tetőgerincig vagy a tető élig, mind két oldalról és vágjuk egy szintbe őket. Ha gerincszellőzőt használunk, akkor a zsindelyt és az alátétlemezt is egy szintbe kell hozni. Fedjük a gerincet a zsindellyel, a teljes zsindelylapot fülekre felosztva. Használjunk hosszabb szögeket a gerinc rögzítésénél! A gerinc fedését bármelyik oldalon lehet kezdeni, de az éleket alulról felfelé rakjuk (gerincfedés kezdésénél figyelembe szokták venni az uralkodó szélirányt, hogy ne a széllel szemben álljanak a fülek).

Figyelmeztetés: A felhasználás során fellépő repedezés ellen fontos, hogy a zsindelyek megfelelően melegek legyenek (a hő tágulás miatt).

Vápák

„Szorosan vágott” vápahasználat ajánlott (fonott vápa)

Fektesse a fedélre közvetlenül először az alátétlemezt.

Rakja le a zsindelyeket a vápára úgy, hogy fedjék egymást, és a tetővel határosakat a következő módon vágja le:

 • Először az eresz mentén kezdje el egy kis tetőrészen, keresztül a vápán legalább 305 mm-re a tetővel határos rész felé.
 • Nyomja meg a zsindelyeket erősen, hogy a vápába illeszkedjenek.
 • Rögzítse legalább 152 mm távolságban a vápa középvonalától. Figyelem! Ha a szöget a vápától számított 150 mm-en belülre veri, a vízelvezetés nem szabályos, és könnyen a zsindely alá folyhat a víz.
 • Ismételje meg a lépéseket a tetőn lefelé
 • Az első lépést alkalmazza az ereszek mentén a tetővel határos részeken kiterjesztve az előzőleg lerakott zsindelyekhez.
 • Pontosan vágjon vissza 50 mm-t a vápa középvonalától.
 • Vágjon 50 mm-t átlósan a felső sarkából minden illesztett zsindelynek.

Kövesse ugyanezt a leírást a következő lépésekben is.

Falszegély

A szivárgás, a hézagok ellen rozsdamentes falszegélyt kell alkalmazni, ahol a tető fallal, másik tetővel, kéménnyel, esetleg más tárggyal találkozik, melyek  keresztül  mennek rajta.

Amikor falhoz rakjuk le, felfelé dolgozunk a tetőn, és meg kell róla bizonyosodnunk, hogy minden része a falszegélynek fedi egymást az előzővel legalább 50 mm-en.

A megfelelő szellőzés a tetőfedél alatt megóv az ártalmas kondenzációval szemben télen, és a hő tágulástól nyáron.

Kérje ajánlatunkat!